Menu

De voordelen van cloud bedrijfstelefonie 

Als je een fan bent van de sitcom ‘The Office,’ zou je je de uitgebreide telefoons herinneren die in de kantoorruimte waren opgesteld. De verkopers gebruikten ze om klanten te bellen en deals te sluiten.

Al hun communicatie verliep via een handbediende vaste telefoon die in de muur was gestoken. Informatie over het gesprek werd handmatig opgeschreven. De telefoons namen fysieke ruimte in beslag, waren gevoelig voor menselijke fouten, en uiteindelijk waren de telefoonrekeningen enorm.

VoIP-telefoonsystemen of Voice over Internet Protocol is daarentegen een systeem voor cloud telefonie dat revolutionaire vooruitgang heeft geboekt in de zakenwereld.

Deze alternatieve cloud telefonie oplossing voor de traditionele vaste telefoons vereist niet de fysieke verbinding die een vaste lijn vereist; alles wat je nodig hebt is een laptop met een stabiele internetverbinding en je kunt aan de slag. 

Waarom toch kiezen voor VoIP?

Wanneer klanten de voor- en nadelen van VoIP bespreken, maken ze zich vooral zorgen over de:

  1. Gesprekskwaliteit – hoe helder is de stem, zit er vertraging in het protocol; en
  2. Systeem uptime – zal de VoIP software vastlopen, opent hij met vertraging, duurt het laden te lang, enz.

Ten eerste zijn de kosten per gesprek veel lager dan wat een traditionele telefoonverbinding biedt. De gesprekken worden verzonden en ontvangen via het internetsysteem, ofwel cloud telefonie.

VoIP omzeilt de noodzaak om te wachten tot de vaste lijn in het kantoorgebouw is geïnstalleerd. Het neemt ook alle installatie- en onderhoudskosten weg. Het helpt dus om je ROI zeer hoog te maken.

Alles is nu onderweg. Het hebben van traditionele telefoons waarbij je gesprekken alleen in je kantoor kunt beantwoorden belemmert de schaalbaarheid en functionaliteit van het werk. 

Heel misschien is een van de meest gekenmerkte VoIP-voordelen van cloud-telefonie de mobiliteit van de dienst. Je kunt zelfs de app op je smartphone installeren en van vrijwel overal ter wereld hoogwaardige zakelijke gesprekken voeren.

Waarom wordt VoIP (zo) populair in 2022?

Met VoIP kan de gebruiker via internet naar elke lokale of internationale locatie bellen. Hier zijn enkele redenen waarom zakelijk VoIP-telefoonsysteem zo populair wordt:

1. Geen vaste lijn meer

Vanwege hun gebreken en beperkingen is er in het huidige tijdperk van zakelijke communicatie weinig behoefte aan vaste lijnen. Of het nu gaat om prijzen, gebruiksgemak, eenvoudige installatie of toegankelijkheid – een VoIP-systeem domineert in elk opzicht boven de conventionele methode.

2. Gratis interlokale gesprekken

VoIP verstuurt gegevens via het internet in plaats van via echte koperverbindingen via fysieke telefooncentrales. De interlokale kosten zijn dus extreem laag en soms zelfs helemaal gratis. De fysieke verbinding is één voor één bruikbaar en kost premium kosten.

3. Overal breedband

Tegenwoordig hoef je niet meer overal te zoeken naar een breedbandverbinding. Elk koffiehuis en hotel biedt zijn klanten Wi-Fi aan.

Stel je voor: je bent buiten en plotseling moet je je klant helpen met wat productupgrades, wat zou je dan doen?

Je kunt gemakkelijk verbinding maken met die klant via Wi-Fi of je mobiele data-abonnement en hem helpen zonder gedoe of hoge kosten.

4. Kostenbesparing

Grote ondernemingen geven elke maand een flinke som geld uit aan communicatie met klanten, verkopers, prospects en andere belanghebbenden op grote afstand.

VoIP-verbindingen kunnen de bedrijfstelefonie kosten aanzienlijk verlagen.

VoIP is veel kosteneffectiever, gebruiksvriendelijker en eenvoudig op te zetten, vooral als het gaat om het kanaliseren van interlokale gesprekken via het internet. Dit is een van de grootste voordelen van VoIP die zelfs kleine bedrijven aan boord van deze technologie brengt.

5. Maakt de wereld kleiner

De wereld is niet langer een grotere plaats omdat communiceren met je zakelijke prospects, of zelfs met je geliefden tegenwoordig te gemakkelijk is.

Je gezin, familie, echtgenoot, broer of zus, of wie dan ook verhuist naar een ander continent.

De beste manier om voortdurend in contact te blijven met je geliefden is door een VoIP-telefoonsysteem te installeren en je kunt aan de slag.

Het is een van de eenvoudigste en goedkoopste methoden om met iedereen, waar ook ter wereld, in contact te komen. Telefoon via internet maakt de aardbol dus eigenlijk kleiner, waardoor de afstand er het minst toe doet.

6. Reizen zonder spanning

Met alleen een laptop en een internetverbinding (niet moeilijk overal te vinden) is je werkplek overal waar je aanwezig bent.

Je klanten, verkopers, geliefden en andere belanghebbenden kunnen zonder gedoe contact met je opnemen. Je hoeft geen verschillende telefoonnummers te nemen. Met VoIP kun je gewoon één nummer van meerdere locaties gebruiken.

7. Internet Voicemails

De meeste VoIP-diensten die tegenwoordig op de markt zijn, bieden actief internet voicemail.

Als ondernemer kun je dus je zorgen weggooien over een gemiste oproep, een uitgeschakelde pc en dergelijke.

Zelfs als de verbinding wegvalt, staan al je spraakberichten en een paar sms-berichten voor je klaar zodra je weer verbinding hebt.